Koffie is voor veel mensen nummer 1 redmiddel als ze op kantoor zijn. Bij de meeste kantoren worden er elke dag liters koffie weggedronken. Mensen drinken het omdat het lekker is, maar ook vaak omdat ze het nodig hebben na een slechte nacht. De meningen over koffie zijn heel erg verschillend, de ene zegt dat het geen schade maakt terwijl de andere claimt dat het heel erg ongezond is. In deze blog gaan wij in op de grote vraag: is koffie drinken nou goed of slecht?

Slechte stoffen

Allereerst is het misschien goed om in te duiken op het proces van koffie maken. Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Deze bonen worden geteeld en na een tijd geplukt. Hierna worden ze een aanzienlijke tijd gedroogd, gebrand en vervolgens gemalen. Hierna is er koffie ontstaan. Er zijn een paar stoffen die tijdens dit proces vrijkomen in koffie die schadelijk kunnen zijn als je er te veel van drinkt. Deze stoffen zijn Triterpenen. Triterpenen verhogen het LDL cholestrol en de homocysteïnewaarden in het lichaam. Dit heeft als gevolg dat de bloedvaten star kunnen worden en de aderverkalking toeneemt. Dit kan weer resulteren tot een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Hoe serieus je dit moet nemen is niet helemaal duidelijk, er zijn namelijk ook onderzoeken die aantonen dat het risico op hart- en vaatziekten door overmatig gebruik van koffie helemaal niet verhoogd wordt.

Cafeïne

Een van de belangrijkste stoffen in koffie is cafeïne. Deze stof komt ook voor in bijvoorbeeld thee, maar voornamelijk in koffie. Cafeïne stimuleert en geeft je dus die energie kick die je nodig hebt af en toe. De grote reden waarom mensen koffie drinken is om wakker te worden en energie te krijgen. Dit wordt veroorzaakt door cafeïne. Cafeïne heeft ook wat nadelen, het kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en kan zelfs bij overmatig gebruik leiden tot hartkloppingen. Bovendien worden je natuurlijke slaapstoffen ook geremd door cafeïne. Dit is overdag misschien wel handig als je bijna ligt te snurken tijdens een vergadering, maar ’s nachts is dit minder fijn. Bovendien is het niet zo goed om je lichaam te ‘forceren’ om energievol te zijn terwijl je lichaam je waarschijnlijk wilt aangeven dat je het iets rustiger aan moet doen, of wat meer om je slaap moet geven.

Tot slot

De conclusie is eigenlijk dat koffie zowel voordelen als nadelen heeft. Welke stellingen je gelooft hangt helemaal af van wat je zelf belangrijk vindt. Het enige waar je op moet letten is dat je koffie drinkt met mate. Drie kopjes per dag is meer dan genoeg en brengt minder risico’s met zich mee.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie