Nederland – en eigenlijk de hele wereld – is in de ban van desinfecteren. Allemaal het gevolg van het coronavirus, die ons nu bijna een jaar in de greep houdt. Een belangrijk onderdeel in het strijdplan tegen het virus is om goed te desinfecteren. De bekendste vorm is het gebruik van je juiste handgel om je handen mee te desinfecteren, maar ook de desinfectie van bijvoorbeeld je toetsenbord en muis van je computer is heel belangrijk. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor deurklinken. Maar hoe werkt desinfectie alcohol eigenlijk? En is elke vorm van deze alcohol even betrouwbaar en effectief? Op deze vragen geven we antwoord in dit blog. Eerst is het goed om te weten waar je de beste desinfectie alcohol kunt krijgen. Vaak vind je de beste desinfectie alcohol in een goede schoonmaak groothandel. Daar is de desinfectiegel altijd goedgekeurd. Een bijkomend voordeel hier is dat je de desinfectie alcohol uitstekend in grote getalen kunt inkopen. Dit is wel zo handig én verantwoord in coronatijden.

De werking van desinfectie alcohol

De werking van een desinfecterend middel met alcohol hangt af van het product zelf. De belangrijkste substantie in deze middelen is de alcohol zelf. Deze zorgt er uiteindelijk voor dat het virus onschadelijk wordt gemaakt. Hiervoor is het wel nodig dat er genoeg alcohol in de gels zit. Een minimum van 70 procent alcohol is essentieel, anders werkt de desinfectie alcohol niet. Of een desinfectie middel daadwerkelijk zijn werk doet, wordt altijd onderzocht door het CTGB (College Toelating Gewasbescherming en Biociden). Zij bepalen dus of een desinfectie alcohol en werkt en of deze veilig is.

Wat doet de desinfectie alcohol precies?

Om te vertellen wat de desinfectie alcohol precies doet, is het eerst goed om te weten wat een virus eigenlijk precies is. Virussen hebben zelf geen energie en voeding nodig, iets wat wel voor bacteriën geldt. Virussen zijn een soort kant-en-klaar pakketje, wat beschermd wordt door een laagje eiwit. De alcohol in de desinfectie alcohol zorgt ervoor dat die buitenkant wordt opgelost. Zo wordt het virus dus onschadelijk gemaakt. Om er voor te zorgen dat alle virussen worden vernietigd, moet de desinfectie alcohol goed inwerken. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat je handgel zo goed moet inwrijven. Doe je dat niet, verliest de desinfectie alcohol zijn kracht.

Hoe wordt bepaald of desinfectie alcohol goed werkt?

Desinfectie alcohol werkt dus goed, als het maar de juiste dosis alcohol bevat. Maar hoe bepalen ze – in dit geval is dit het CTGB – wanneer de desinfectie alcohol goed werkt. Vaak wordt er wel een jaar getest voor een middel werkt. Er gelden hoge standaards en strenge maatregelen voordat een desinfectie middel de markt op mag.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie