Als grootverbruiker van energie heeft je bedrijf jaarlijks grote volumes stroom en gas nodig. Dit maakt de energierekening een flinke kostenpost. Het is dus extra belangrijk dat je een scherp tarief betaalt voor je zakelijk gas en stroom zodat je niet onnodig geld verspilt. Hoe zorg je ervoor dat je altijd een scherp tarief betaalt? Daarover geven we je advies. De belangrijkste tips: houd in de gaten wanneer je energiecontract afloopt en houd rekening met je opzegtermijn.

Voor bedrijven die serieus grote hoeveelheden energie verbruiken, maakt het al behoorlijk uit of het tarief per kWh en m3 een eurocent meer of minder is. Het is daarom voor grootzakelijke energieverbruikers belangrijk om te letten op twee zaken:

  • De einddatum van het grootzakelijke energiecontract
  • De opzegtermijn die in de voorwaarden van het contract staat

Waarom is dit belangrijk? Omdat je als grootzakelijke energieverbruiker minder bescherming hebt dan een particuliere klant. Dit uit zich in het volgende: je energiecontract wordt automatisch met een jaar verlengd als je niet vóór de opzegtermijn aangeeft dat je het contract wilt opzeggen. Bovendien betaal je vanaf die verlenging niet meer de eventuele scherpe energietarieven die je eerder hebt afgesloten. Je gaat over op verlengingstarieven die vele malen hoger liggen. Kortom, ben je te laat met opzeggen van je grootzakelijk energiecontract dan betaal je hier letterlijk een hoge prijs voor.

Ook qua duur van de opzegtermijn ben je als grootzakelijke energieklant minder beschermd dan een particulier. Voor de laatstgenoemde is de standaardopzegtermijn een maand voor het einde van de contractdatum. Voor de grootzakelijke klant kan deze veel langer duren. Zes maanden of drie maanden is geen uitzondering. Dus dit houdt in dat je al een halfjaar voordat je grootzakelijk energiecontract afloopt de energieleverancier een opzegbrief dient te sturen.

De hoogte van de energieprijzen

Is het voor jou tijd om een nieuw grootzakelijk energiecontract aan te vragen dan wil je dit uiteraard het liefst in een periode doen waarin de tarieven laag staan. Daarom doe je er goed aan om de ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten te houden. Zijn de tarieven bijvoorbeeld dalende? Dan is het wellicht een goed moment om een nieuw contract af te sluiten. Je kunt ook een energie-expert inschakelen die je ondersteunt in je keuze. Dagelijks houdt hij zich bezig met hoe de energiemarkt zich ontwikkelt.

Let wel op: de energietarieven zijn niet te voorspellen. Dit is namelijk van diverse factoren afhankelijk. Het weer speelt een rol, maar ook onverwachtse gebeurtenissen zoals een ongeluk op een olieboorplatform. Bij voorbaat is dus niet te zeggen wat een goed switchmoment is. Baseer je daarom op de gepresenteerde feiten.

Het scherpste tarief voor je grootzakelijke energie

Heb jij het grootzakelijk energiecontract opgezegd dan is energie vergelijken grootzakelijk een eenvoudige en snelle manier om het scherpste tarief in de markt op te vragen. Aan de hand van je energieverbruik en voorkeuren zie je binnen enkele minuten het beste aanbod direct bovenaan in de vergelijker.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie