Een productiebedrijf heeft best een complexe werkomgeving. Vele factoren spelen een rol bij het zorgen dat het hele productieproces efficiënt verloopt. De kunst is dat je de machines voor de productie zo goed mogelijk bezet hebt en dat je ook de deadlines richting je klant haalt. Dat klinkt heel simpel maar dat blijkt in de praktijk best lastig om te doen. In deze tijd ontkomt je er niet aan om je te laten ondersteunen door goede IT. ERP voor productie is één van de facetten die daar goed bij helpen. In dit blog vertellen we je daarom graag wat meer over het ERP pakket voor productiebedrijven.

Waarom is een goed ERP pakket belangrijk?

Zoals ik in de eerste alinea al aangaf is het efficiënt neerzetten van een productieproces vaak best complex en uitdagend. Zeker als je verschillende onderdelen nodig hebt om tot een eindproduct te komen bijvoorbeeld bij assemblagebedrijven. Je wil namelijk van deze onderdelen niet teveel voorraad hebben, maar je wil ook niet dat het productieproces vertraging oploopt doordat één van de producten nog niet is binnengekomen. Inkoop en voorraadbeheer zijn dus belangrijke onderdelen. Maar ook bijvoorbeeld de bezetting met medewerkers. Het mooie van een ERP systeem is dat het al deze aspecten samenbrengt waardoor je deze beter op elkaar kunt afstemmen. Overigens is het wel goed om te vermelden dat alleen het ERP systeem zorgt voor een efficiënter productieproces. Het systeem zelf is alleen het hulpmiddel die de inzichten geeft. Op basis van deze inzichten zijn de verbeteringen aan te brengen. Hier gaat het ook vaak fout. Vooral doordat een ERP systeem best veelomvattend is, is het van belang dat er een goede implementatie plaatsvindt met een projectmatige aanpak. Het is dus slim om hiervoor met een partij in zee te gaan die dat goed kan regelen. Dat is best een investering, maar is het vaak waard doordat het nieuwe systeem veel beter wordt gebruikt.

Hoe selecteer ik een juiste partij

Er zijn een aantal zaken waarnaar kunt kijken als je op zoek gaat naar een partij die je gaat helpen met het selecteren en implementeren van een ERP pakket voor een productiebedrijf. Van toegevoegde waarde is het als de betreffende partij ervaring heeft in de branche. Zodoende kunnen ze een betere inventarisatie doen en tot een ERP pakket komen die naadloos aansluit op de behoefte van het betreffende bedrijf. Daarnaast is het goed om te kijken of de projectmatige aanpak die ze hanteren je aanspreekt en of je daarmee de overtuiging hebt dan ook je medewerkers daarmee in voldoende mate het nieuwe pakket zullen adopteren.

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie