Epoxyvloeren zijn naadloze gietvloeren gemaakt van een kunststof polymeer. Voorheen werd polymeer alleen maar gebruikt door bedrijven en winkels vanwege het feit dat epoxyvloeren minder snel beschadigen en goed schoon te houden zijn. Daarnaast kan een epoxyvloer ook zware gewichten dragen, mits de ondergrond volledig stabiel is. Overigens zijn epoxyvloeren ook steeds vaker te vinden in moderne huizen en appartementen. Over een epoxyvloer wordt een toplaag geplaatst, bestaande uit oliën en zuren, waardoor de vloer slijtvast wordt en slippen voorkomen kan worden. 

De eindeloze mogelijkheden van een Epoxyvloer

Epoxyvloeren worden gegoten in alle kleuren die voldoen aan de Nationale Commissie voor Leveringsvoorwaarden en Kwaliteitswaarborg, ook wel RAL-kleuren genoemd. De vloeren zijn dus in ruim 213 kleuren beschikbaar en kunnen passend gemaakt worden voor elk interieur. Door de naadloze afwerking en glans ziet het er luxer uit en zorgt het ervoor dat de desbetreffende ruimte groter oogt. De juiste kleur epoxyvloer zorgt ervoor dat het interieur eindeloos veranderd kan worden naar smaak, zonder dat de vloer aangepast hoeft te worden.

Educatie over de vloer

Door de gladde afwerkingen is een epoxyvloer stofbestendig en kunnen vlekken makkelijk weggewerkt worden. De vloer wordt afgewerkt met oliën en zuren, waardoor de vloer minder gevoelig wordt voor zuren en chemicaliën van buitenaf. Ook is de vloer vloeistofdicht doordat het gegoten wordt en dus helemaal aansluit op alle hoeken en gaten.

 

Eerst wordt er een schraaplaag aangebracht, gevolgd door de gietlaag. Hier wordt de kleurschakering in verwerkt, bestaande uit polyurethaan en epoxyhars. De derde laag, de toplaag, bestaat uit polyurethaan en is transparant. Dit bepaalt de uiteindelijke kleur van de vloer. Ook beschermt deze laag tegen uv-stralen en gaat deze laag krassen tegen. Hoewel het hier gaat om een transparante laatste laag, is er keuze tussen een glanzende en matte afwerking. Door het aanbrengen van verschillende lagen, duurt het een aantal dagen voordat de epoxyvloer klaar is voor gebruik. Hierbij is geduld een schone zaak. De vloer is opgebouwd uit lagen en daardoor zijn eventuele fouten die ontstaan door gebrek aan geduld lastig te repareren. Het is een duurzaam proces en kan het beste nauwkeurig uitgevoerd worden.

 

Hoe gaat deze het langste mee

De eerste weken is de bovenste laag nog kwetsbaar en dus dient hier voorzichtig mee te worden omgegaan. De vloer creëert in die tijd een onzichtbare laag en is het aan te raden om zo min mogelijk gebruik te maken van de vloer. In deze periode kan de vloer het beste schoongemaakt worden met een zachte bezem, parketborstel, stofwisser of stofzuiger. Water of andere natte producten worden dan ook afgeraden, omdat dit invloed kan hebben op de laagvorming van de vloer. Na deze periode kan het onderhouden worden met aanbevolen producten en een oplossing van azijn. Andere reinigingsmiddelen kunnen te agressief zijn, waardoor de vloer beschadigd raakt. Door de vloer goed te onderhouden gaat hij ook het langst mee.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie