Als ondernemer heb je soms, plotseling en onverwachts, geld nodig. Denk bijvoorbeeld aan het binnenhalen van een grote bestelling of het repareren van belangrijk materiaal. Vroeger was je dan aangewezen op je eigen spaargeld, maar tegenwoordig kun je gelukkig ook gemakkelijk zakelijk geld lenen. Met een zakelijke lening ontvang je snel geld, zodat jij en je bedrijf vooruit kunnen. Het afsluiten van zo'n lening komt natuurlijk wel met bepaalde voorwaarden, eisen en kosten. Om je hier een beetje op voor te bereiden, staan hieronder drie van de grootste bijkomende kosten.

Rente

Iedere lening die je afsluit komt met een zogenoemd rente percentage. Rente is een maandelijks bedrag dat je betaalt als vergoeding voor het ontvangen van de lening. De hoogte van deze rente is afhankelijk van een heleboel factoren. Bijvoorbeeld de stabiliteit van je bedrijf, het bedrag dat je wilt lenen en de looptijd. Voor zakelijke leningen ligt de rente momenteel rond de 4 tot 9 procent van het totale bedrag. De rente kan dus een behoorlijk bedrag bij je lening optellen. Daarom is het zo belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar waar je de laagste rente betaalt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door om de tafel te zitten met een adviseur, of door online zakelijke leningen met elkaar te vergelijken.

Administratiekosten

Bij het afsluiten van een zakelijke lening komen nogal wat administratiekosten kijken. Zo heb je bijvoorbeeld de afsluitprovisie. Deze provisie betaal je voor het behandelen en beoordelen van jouw kredietaanvraag. Dit kost immers tijd, en dus geld. De afsluitprovisie hoef je vaak niet zelf te betalen, maar wordt ingehouden op het uiteindelijke bedrag dat je krijgt uitgekeerd. Houdt hier dus rekening mee! Afsluitprovisies worden ook niet bij iedere verstrekker in rekening gebracht, dus het kan je geld schelen om dit van tevoren goed uit te zoeken. Tevens is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bemiddelingskosten, die je betaalt wanneer je een bemiddelaar gebruikt voor het afsluiten van een zakelijke lening.

Boetes

Naast de rente en administratiekosten, kun je ook te maken krijgen met andere bijkomende kosten. Hiervan zijn boetes de meest vervelende. Zo kun je een boete krijgen voor het missen van een betaling, maar ook voor het vervroegd aflossen van je lening. De kosten van deze boetes verschillen per verstrekker. Om deze vervelende kosten te voorkomen, is het slim om meerdere zakelijke leningen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kun je kiezen voor verstrekkers die geen of weinig kosten in rekening brengen én weet je precies wat je te wachten staat. 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie