Bij een kantoor moet je wellicht niet direct aan werkschoenen denken. Maar meer dan de helft van Nederland werkt niet in een kantoorbaan. Wanneer je in een werkplaats of een magazijn werkt zijn werkschoenen zeker geen overbodige luxe. Wanneer je echter op zoek gaat naar goede schoenen merk je dat er zeer veel verschillende soorten zijn. Wat is precies het verschil tussen al deze werkschoenen? En hoe kies je de juiste voor jouw werk?

Verschillende modellen werkschoenen

Wanneer bewegingsvrijheid belangrijk is op jouw werk kun je het beste kiezen voor een laag model. Als je bijvoorbeeld veel geknield moet werken is het prettig om de enkels vrij te kunnen houden. Loop je op jouw werk tussen voertuigen en karren die tegen je enkels aan kunnen rijden, dan is het echter verstandig om voor een hoog model te kiezen die ook de enkels beschermt. Tevens bestaan er werklaarzen, deze komen tot aan de kuiten en zijn waterbestendig. Werk je in een modderige omgeving, dan kunnen deze laarzen een uitkomst bieden.

Ideaal materiaal

Heb je besloten welk model werkschoen voor jou het meest geschikt is? Mooi! Dan is de volgende stap om te kiezen uit verschillende materialen. Leer is ademend en gaat over het algemeen het langst mee. Leer laat zich alleen wel lastig schoonmaken en is minder geschikt in vochtige omgevingen. In deze omstandigheden is rubber over het algemeen beter geschikt, hoewel dit materiaal de voeten minder goed warm houdt. Tot slot zijn er exemplaren van kunstleer, dit heeft dezelfde eigenschappen als rubber, maar het uiterlijk van een lederen schoen. Er is kortom niet een beste materiaal als het gaat om werkschoenen, het hangt helemaal af van het doel waar ze voor gebruikt worden.

Safety first!

Het allerbelangrijkste aspect van werkschoenen is natuurlijk de veiligheid. Hierin bestaan verschillende gradaties. Alle werkschoenen beschikken over een stalen neus die de tenen beschermt tegen vallende voorwerpen. De stalen neus moet een minimale bescherming tegen indeuken bieden van 200 Joule en de schokdemping in de hak minimaal 20 Joule. Deze kwaliteitseisen zorgen ervoor dat je bij gecertificeerde schoenen zeker weet dat ze je beschermen tegen schade op het werk. Voor werkzaamheden waarbij de kans op letsel groter is, zijn er werkschoenen die een hogere bescherming bieden. Hoe hoger het certificeringsniveau, hoe beter de schoenen de voeten beschermen. Werkschoenen met het hoogste niveau bescherming hebben bijvoorbeeld naast een stalen neus ook een verharde tussenzool.

Tips

Ga jij na het lezen van dit artikel op zoek naar goede werkschoenen? Let er dan op dat deze goed aansluiten aan de voeten, en dat ze niet te groot of juist te klein zijn. Zorg voor goede werksokken en in de winter ook voor thermosokken. Je zit tijdens je werk immers niet te wachten op pijnlijke, koude of beschadigde voeten.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie