Afgelopen week hadden we bij mij op kantoor een workshop. Deze workshop moest uitwijzen hoe de werknemers omgaan met (gevoelige) informatie op het werk. Via een simulatie werden wij getest en bespeeld door medewerkers van een bedrijf dat gespecialiseerd is in veilig werken. Super interessant! Daarom heb ik in dit blog mijn beste bevindingen voor jullie op een rijtje gezet.

Sluit je laptop af

Deze klinkt misschien een beetje vergezocht, of misschien doen sommigen van jullie het al. Toch vond ik hem wel heel interessant: sluit je laptop af, of zet hem in slaapmodus op het moment dat je even weg bent bij de laptop. Dit geldt natuurlijk ook als je even naar het toilet gaat of een kopje koffie gaat halen voor jou en je collega’s. Ik heb er nooit zo over nagedacht om dit te doen, maar het schijnt dus dat veel data wordt gelekt tijdens dit soort momenten waarop jij kort afwezig bent!

Speciaal voor managers of CEO’s

Omdat ik in een leidinggevende functie zit binnen het bedrijf, kreeg ik een tip die speciaal voor managers of andere leidinggevenden interessant kan zijn: hang een beveiligingscamera op. Er zijn veel verschillende soorten binnencamera’s die perfect weg gewerkt kunnen worden tegen het interieur van een kantoor. Deze soort camera’s kun je op een kluis richten, jouw bureau of documentkast om ervoor te zorgen dat áls er wordt ingebroken, jij de dader vastlegt en zo kunt achterhalen wat er met jouw bedrijfsgevoelige informatie gebeurd kan zijn.

Ik heb vervolgens zelf even op het internet gezocht naar een binnencamera en kwam al gauw bij IPcam-shop.nl uit. Zij hebben een groot assortiment in beveiligingscamera’s die bijvoorbeeld live gevolgd kunnen worden of getriggerd kunnen worden door beweging.

Clean desk policy

Ik zal eerlijk zijn: als het gaat om hamsteren ben ik kampioen. Het zal niet vaak voorkomen dat ik s’ochtends als ik op kantoor kom mijn koffiebeker, de vorige dag al heb afgewassen of in de vaatwasser heb gezet. Dit geldt hetzelfde met post-its, vakbladen, documentmappen of oude snoep- en koekpapiertjes e.d.. Dat ken jij ook, toch?

Dit is precies waar sommige mensen op hopen. Informatie die blijft rondslingeren op bureaus van werknemers die er niet bij stilstaan dat als bepaalde documenten gelekt kunnen worden, er een hel losbarst.

Kortom: let er goed op dat jouw bureau of werkplek aan het einde van de dag netjes is opgeruimd en dat áls je bepaalde bladen, mappen of aantekeningen hebt gebruikt of gemaakt je deze netjes opbergt op een plek waar niet iedereen er 1, 2, 3 bij kan.  

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie