Je bent klaar met het leven in vaste dienst. Je wil een zzp’er gaan worden en dit wil je snel voor elkaar krijgen. Dat is helemaal begrijpelijk, maar net als met alles zul je je nog een beetje moeten inlezen in waar je nu eigenlijk aan begint. Je moet namelijk gaan kijken naar wat er allemaal bij komt kijken en hoe jij dit gaat regelen. Hier willen we je best een beetje bij helpen en dat gaan we dan ook doen in deze blog. Lees vooral verder als je goed voorbereid aan het zpp’en wil gaan beginnen, want wij vertellen je er hier alles over.

Opdrachten

Allereerst zul je alle opdrachten moeten regelen voor jezelf. Waar je in dienstverband een werkgever hebt die alles voor je regelt en je werk inplant, ben je hier op jezelf aangewezen. Je bent dus je eigen sales afdeling. Gelukkig heb je behoorlijk wat hulpmiddelen tot je beschikking. Kijk bijvoorbeeld eens naar een ondernemersplatform. Hier kun je allerlei diensten of opdrachten zien per werkgebied. Werkzaam in copywriten? Dan kun je hierop filteren. Ben je een programmeur of een kok? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. In een freelance community vind je altijd wel iets dat bij je past en kun je altijd van tevoren zien waar je precies aan begint. Tarief, duur, prestatie, voorwaarden en ga zo maar door; het staat er allemaal bij. 

Papierwerk

Helaas, of niet als je hiervan houdt, komt er ook het nodige papierwerk kijken bij het leven als een zzp’er. Zo zul je je allereerst moeten inschrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel) voordat je iets anders kunt doen, maar is er nog meer. Je moet je eigen boekhouding regelen, je belastingaangifte doen, je verzekeringen regelen en je eigen pensioen opbouwen. Veel van deze dingen werden normaal gesproken voor je gedaan maar nu moet je dit zelf doen, tenzij je het uitbesteedt. 

Naam maken

Ook zul je een naam moeten maken voor jezelf. Als je net een zzp’er bent geworden, word je vaak nog niet overspoeld met aanvragen. Dit heeft even tijd nodig en hier zul je dus in de meeste gevallen ook aan moeten geloven. Probeer jezelf te bewijzen met fenomenale resultaten en laat mond tot mond reclame het werk voor je doen. Je kunt toch niet op tegen de reclames van de grote jongens!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie