Hoe maak ik de werkvloer veiliger?

Als ondernemer zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Je kan het er dan vaak niet bij hebben dat er iets met je werknemers gebeurd tijdens het werk. Daarom zou veiligheid bij veel ondernemers hoog in het vaandel moeten staan. Veel ondernemers weten wel heel erg veel over ondernemen, maar over veiligheid valt nog veel te leren. Lees in deze blog welke maatregelen jij als ondernemer kan nemen om de werkvloer veiliger te maken voor je werknemer en op deze manier schade te voorkomen.

Laat je werknemers een VCA Basis certificaat halen

Een VCA opleiding is een opleiding die gericht is op veiligheid voor werknemers van bedrijven die risicovolle activiteiten ondernemen. Denk dan bijvoorbeeld aan de bouwsector en de transportsector. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Tijdens de VCA opleiding leer je in één dag heel veel over werken op een veilige en verantwoorde manier. Hierdoor kunnen je werknemers risicovolle situaties beter leren inschatten. Na de ééndaagse cursus heb je gelijk aansluitend het examen. Hierdoor kan je je VCA Basis certificaat in één dag halen. Hierdoor ben je je werknemers niet te lang kwijt en kunnen ze weer snel beginnen met werken op een veilige manier.

Laat iemand een BHV cursus doen

Een BHV cursus zorgt ervoor dat je leert om bij verschillende calamiteiten op een adequate manier te handelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je belangrijke signalen kan herkennen als er iets met iemand is gebeurd, maar ook om eerste hulp te verlenen. Je leert zelf hoe je moet reanimeren als dat nodig is in de situatie. Ook leer je hoe je een brand moet blussen en hoe je op een goede manier kan communiceren met hulpdiensten. Als er namelijk iets vervelend gebeurd tijdens het werk raken werknemers soms in paniek. Ze weten dan niet wat ze moeten doen. Door het volgen van een BHV cursus wordt er iemand opgeleid die weet hoe hij moet handelen in stressvolle situaties.

Zorg voor een brandveilige werkomgeving

Als er brand uitbreekt in je bedrijf zorgt dit voor veel schade. Niet alleen aan het pand waar je in zit en de inventaris, maar het kan ook zorgen voor letsel bij je werknemers. Zorg er daarom voor dat je materialen hebt in je bedrijf die niet zo snel ontbranden. Ook kan je je bedrijf laten controleren op brandveiligheid door de brandweer, die kan je goede tips geven over hoe jij de brandveiligheid in je bedrijf kan verbeteren.

Mobiele versie afsluiten